Ratebeer: 99

Stewart Brewing

Untappd: 3.52

Steve Stewart eerste kennismaking met zijn grote liefde, het brouwen van bier, was al op zijn zestiende toen hij voor zijn verjaardag zijn eerste brouwkit kreeg. Zijn jeugdige interesse in brouwen leidde was de aanleiding voor Steve om een 4-jarige opleiding Brewing and Distilling te gaan volgen op de Heriot Watt Universiteit. Op het moment van afstuderen werkte hij samen met Bruce & Scott Williams van Heather Ale (later Williams Bros. Brewery) wat toen in 1994 nog in de kinderschoenen stond. Steve leerde Joanne, zijn huidige vrouw, kennen en samen vertrokken zij naar Belfast waar hij ging werken voor Bass Ireland waar op dat moment voornamelijk Caffrey’s Irish Ale gebrouwen werd. Tijdens deze periode volbracht Steve zijn Institute of Brewing examen wat hem officieel de titel van Master Brewer bezorgde.

In 1996 werkte Steve tijdens zijn sabbatical jaar voor de Harpoon Brouwerij in Boston en daar ontdekte hij en Jo de Amerikaanse passie voor het brouwen van fantastische craftbieren i.c.m. het runnen van je eigen business.
Samen maakten ze de belofte om hun eigen brouwerij te beginnen zodra ze weer terug in de UK zouden zijn en zo gezegd zo gedaan. In 2003 begonnen ze met het opzetten van een 50 liter mini micro-brouwerij in een garage in Newington, Edinburgh en na 7 jaren van testen en perfectioneren van de recepten kon er echt van start worden gegaan.
Hun eerste commerciële beer, ‘Edinburgh No 3’, werd bij de Bruce & Scott Williams’ Brewery gebrouwen en in 5 pubs rondom Edinburgh getest en de reacties waren zo goed dat al snel de conclusie kon worden getrokken dat er basis genoeg was om door te gaan. Gedreven door de positieve reacties bouwde Steve zelf een op maat gemaakte brouwerij (van afgedankt metaal!) in een kleine bedrijfsruimte op het Bilston Glen industrieterrein in Loanhead onder de rook van Edinburgh. Dit was dan daadwerkelijk het moment dat Stewart Brewing ter wereld kwam!

De eerste 3 jaar werd er een beperkt assortiment van 5 bieren op vaten geproduceerd waarbij in 2006 de eerste werknemers aangenomen werden. De vraag en productie bleven daarop groeien en meer opslagtanks werden toegevoegd. Verschillende spraakmakende bierprijzen werden in de wacht gesleept wat als gevolg nog meer druk gaf op het productieproces. Een eerste bottling lijn werd geïnstalleerd en het assortiment werd uitgebreid tot meer dan 20 bieren op het vat, keg, fles en nu ook in blik. De strategie en filosofie van de brouwerij bleef hetzelfde, brouwen van topkwaliteit bieren, topservice bieden en plezier maken!

Ondanks de diverse uitdagingen die gaandeweg op hun pad kwamen en het niet altijd even makkelijk was zijn deze met hard werken en veel toewijding overwonnen. Het grootste probleem zat hem in het constante ontbreken van genoeg capaciteit en dan met name tankcapaciteit maar ook het ontbreken van voldoende financiën en personeel. Toch werd er jaarlijks groei gerealiseerd zo tussen de 15% en 40% en groeide langzaam maar gestaag ook de reputatie als zijnde één van de beste Craft brouwerijen in Schotland.

In 2013 werd er een flinke investering gemaakt om naar een nieuwe locatie van 1,5 hectare te kunnen verhuizen met de volledig zelfgebouwde brouwerij.
De laatste 4 jaar waren jaren van toenemende groei in zowel verlopen als productievolumes en ontwikkeling van het brouwteam en infrastructuur. Maar ook het idee van Steve om in 2014 als allereerste brouwerij in de UK een zelfbrouw faciliteit ‘the Craft Beer Kitchen’ in de brouwerij op te zetten zijn een toonbeeld van zijn passie en vindingrijkheid. Mensen bekend of onbekend met het brouwen van bier wordt op deze manier de mogelijkheid geboden om naar de brouwerij te komen en ter plekke hun eigen bier te brouwen en zo kunnen Steve en Jo ook nog eens hun liefde en passie voor het brouwen met zoveel mogelijk mensen delen.

De afgelopen tijd heeft Stewart Brewing d.m.v. het winnen van verschillende prijzen (Scotland Food & Drink Excellence Awards – Brewing categorie voor Radical Road), 2x zilver (First World Problems + Radical Road) en 1x brons (Kai Pai) op de International Beer Challenge 2017 plus genomineerd als finalist van de Scottish Beer Awards (winnaar bekendgemaakt sept 2017) ) wat hun reputatie voor het brouwen van fantastische bieren nogmaals bevestigd.

In december 2016 openden ze hun eerste winkel, Stewart’s Dockside Tap in Leith (het havengebied van Edinburgh), welke fungeert als winkel en als taproom wat op deze manier ook een ander gebied van de stad van supervers bier voorziet. Stewart Brewing organiseert jaarlijks bierfestivals waarbij ze het publiek verwelkomen om ze te laten zien wat ze doen maar uiteraard ook om hun divers assortiment van bieren te proeven, waaronder ook speciale ‘one of brews’ speciaal gebrouwen voor deze bierfestivals. Ook zijn de productievolumes flink verhoogd doordat er in juni 2017 zes nieuwe 100 hectoliter tanks zijn geïnstalleerd, wat betekent dat er alleen maar nog meer lekker bier aan gaat komen!

Stewart Brewing

Radical Road

Stijl:Triple Hopped Pale Ale
ABV:6,4%
IBU:50
EBC:12
Plato:63°P
Mout:Lichte Mout, Tarwe
Hop:Magnum, Cascade, Chinook, Junga, Citra & Simcoe
Formaat:330ml fles, 330ml blik, 30l dolium keg
Smaakprofiel:Radical Road heeft een gouden kleur en een mooie witte schuimkraag. Het aroma boordevol Amerikaanse hop, pijnboom, grapefruit en citrus is de perfecte synergie voor een hop cocktail. De smaak heeft een redelijke body met een blijvende en zachte bitterheid. Golven van hopsmaken ontstaan door de tripel hop techniekvan de brouwers.
Food Pairing:Sterke Kazen – BBQ-Vlees – Gezouten Vleeswaren
Onderscheidingen:World & UK Winner – Pale Beers Bitter over 5.0% – World Beer Awards 2017
Silver – New World style IPAs – International Beer Challenge 2017
Best Beer in Scotland – Scotland Food & Drink Excellence Award 2017
Regional Winner Premium Strong Beers 6.0% and over – SIBA Independent Keg Awards 2017
World’s Best Pale Beer Bitter Over 5.0% – World Beer Awards 2015
Gold – International Beer Challenge 2015
Scottish Campion Real Ale in a bottle 2015

Stewart Brewing

First World Problems

Stijl:Belgian IPA
ABV:6,2%
IBU:80
Plato:55°P
Mout:Lichte Mout, Rode Crystal Rogge, Havermout, Gerstemout, Lichte Roggemout
Hop:Magnum, Amarillo, Mosaic, Pacific Gem, Lubelski
Formaat:330ml fles, 330ml blik, 30l dolium keg
Smaakprofiel:First World Problems heeft een strogele kleur met een flinke schuimkraag welke goed aan het glas blijft kleven. Het aroma is een Intrigerende mix van New World hop en fruitige/fenolische gistverbindingen die van de unieke Belgische giststam komen. De smaak heeft een licht tot gemiddelde body, met een aanwezige bitterheid. De Hop overheerst maar het fruitige van de gist komt er goed doorheen en ook het moutige in de afdronk Is Interessant vanwege de toevoeging van gemoute rogge
Food Pairing:Rosbief – Harde Kazen – Buffalo Kippenveugels
Onderscheidingen:Gold – UK Belgium Style Ale – World Beer Awards 2017
Silver – Experimental Beers – International Beer Challenge 2017
Bronze – Small Pack Speciality Beers – SIBA Awards 2016
Gold – UK Speciality Beer – World Beer Awards 2015

Stewart Brewing

Black IPA

Stijl:Black India Pale Ale
ABV:5%
IBU:55
EBC:132
Plato:52°P
Mout:Pale, Crystal, Wheat, Chocolate, Carafa 3
Hop:Magnum, Cascade, Chinook, Jarrylo, Challenger, Equinox
Formaat:330ml fles
Smaakprofiel:Pours Black With A Pale Brown Foam. On The Nose Are Fresh Pine And Tropical Fruit Aromas From Bucket-Loads Of Australian Hops, As Well As Some Roasted Malt In The Background. The Taste Is Medium-Bodied With A Well-Balanced Bitterness, Which Gives Way To Soft Roasted Coffee Flavours
Food Pairing:BBQ-Ribs – Gorgonzola Burgers – Grilled Shrimp
Onderscheidingen:Gold – UK Dark Beer – World Beers Awards 2015

Stewart Brewing

Ka Pai

Stijl:South Pacific Pale Ale
ABV:5,2%
IBU:35
EBC:6
Plato:50°P
Mout:Extra Pale, Wheat Malt
Hop: Green Bullet, Pacifica, Wakatu, Rakau, Waimea, NZ Cascade, OZ Cascade
Formaat:330ml fles
Smaakprofiel:Pours An Extremely Pale Straw Colour With A Prominent White Head. On The Nose Is A Combination Of Passion Fruit, Mango And Lychee. The Taste Is Light-Bodied And Initially Sweet But Beautifully Balanced With A Long-Lasting Bitterness
Food Pairing:Salmon – Fajitas – Light Curries
Onderscheidingen:Bronze – New World style Golden Ales – International Beer Challenge 2017

Stewart Brewing

Cascadian East

Stijl:American Pale Ale
ABV:5,4%
IBU:60
EBC:14
Plato:55°P
Mout:Pale Malt, Dextrin Malt, Wheat, Vienna, Crystal Medium
Hop:Magnum, Cascade, Challenger, Mosaic, Citra, Centennial
Formaat:330ml fles
Smaakprofiel:Pours Copper With A Huge White Head. The Aroma Is Rife With Grapefruit, Citrus And Tropical Fruit As Well As A Resinous Undertone. The Taste Is Medium To Light-Bodied With A Bouquet Of West Coast American Hops, A Hint Of Caramel And Tongue Tingling Bitterness. The Finish Is Crisp And Dry
Food Pairing:Asian Cuisine – Deli Sandwiches – Camembert Cheese

Stewart Brewing

Edinburgh Gold

Stijl:Golden Ale
ABV:4,8%
IBU:23
EBC:11
Plato:48°P
Mout:Maris Otter, Wheat and Cara Pils
Hop:Challenger, Magnum, Tettnang, Styrian Golding
Formaat:330ml fles
Smaakprofiel:Refreshing, Balanced And Full Of Flavour. This Is A Captivating Golden Ale, Sophisticated In Taste And Rich In Colour. Edinburgh Gold Pours Deep Gold With A White Head. On The Nose Is A Complex Blend Of Noble Hops And A Little Caramel Sweetness. The Taste Is Medium To Light-Bodied With Continental Hops And Moderate Bitterness Providing A Pleasing Smooth Finish
Food Pairing:Sausage – Tenderloin – Terrine
Onderscheidingen:International Beer Challenge 2013 – Bronze
Regional Champion – SIBA Awards 2007 – Gold

Stewart Brewing

Hollyrood

Stijl:Pale Ale
ABV:5%
IBU:31
EBC:10
Plato:50°P
Mout: Pale Malt and Wheat
Hop:Magnum, Yellow Sub, Sybilla
Formaat:330ml fles, 30l dolium keg
Smaakprofiel:Hollyrood heeft een strogele kleur met een 1-vinger dikke schuimkraag. Het aroma is een mix van frisse citrus en Yellow Sub hop. De smaak is licht bitter en een lichte body en pittige grapefruit smaken
Food Pairing:Sterke Kazen – BBQ-Vlees – Gezouten Vleeswaren
Onderscheidingen:UK Pale Beer Pale Ale – World Beer Awards 2017 – Silver
Europes Best Pale Beer – World Beer Awards 2014
Europes Best Pale Beer – World Beer Awards 2013
Europes Best Pale Beer – World Beer Awards 2012
International Beer Challenge 2012 – Silver

Stewart Brewing

Cauld Reekie

Stijl:Stout
ABV:6,2%
IBU:62
EBC:210
Mout:Pale, Crystal, Wheat, Chocolate
Hop:Magnum
Formaat:330ml fles
Smaakprofiel:Cauld Reekie pours opaque black with one finger of brown foam. The nose is full of malt, caramel, chocolate and coffee. The taste is full bodied and velvety smooth with an abundance of roasted malt flavour and touch of sweetness
Food Pairing: Braised Beef – Barbecued Foods – Chocolate & Espresso desserts
Onderscheidingen:International Beer Challenge 2014 – Bronze
UK Stout – World Beer Awards 2014 – Gold

Stewart Brewing

St. Giles

Stijl:Scotch Ale
ABV:5%
IBU:22
EBC:80
Mout:Maris Otter, Crystal, Chocolate, Wheat
Hop:Magnum, Cascade
Formaat:330ml fles
Smaakprofiel:St. Giles Pours Dark Brown With An Off-White Head. The Nose Is A Combination Of Traditional Scottish Malt And American Cascade Hops.The Taste Is Full-Bodied, Ruch And Smooth With Coffee And Chocolate Flavours. Brewed With The Intention Of Adding A Slight Twist To The Scotch Ale Style And Named After One Of Edinburgh Most Famous Landmarks, St.Giles Cathedral
Food Pairing:Cured Meats – Pizza – Seared Pork

Stewart Brewing

Jack Back

Stijl:Session Pale Ale
ABV:3,7%
IBU:23
Plato:39°P
Mout:Extra Pale, Wheat Malt
Hop:Magnum, Waimea, Cascade, Challenger, Mosaic
Formaat:30l dolium keg
Smaakprofiel:Pours A Pale Straw Colour. Strong Citrus And Tropical Fruit Aromas Hit The Senses With A Touch Of Bluberry Thrown In There Too. The Taste Is Light, Crisp And Refreshing With A Smooth And Hoppy Finish.
Food Pairing:Seafood – Salad
Onderscheidingen:National Champion Keg Standard Bitters & Pale Ales – SIBA Independent Beer Awards 2017 – Gold

Scotland Champion Keg Standard Bitters & Pale Ales – SIBA Independent Beer Awards 2017 – Gold

© 2017 Copyright - Britbeer BV